Monday, January 11, 2010

Gugurkan tuntutan

KOTA KINABALU 10 Jan. – Akhbar Herald-The Catholic Weekly perlu bersedia menggugurkan kes tuntutan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam di mahkamah berikutan perkembangan yang semakin membimbangkan hingga mengakibatkan beberapa gereja dibakar.

Presiden Majlis Jaksa Pendamai Malaysia, Datuk Clarence Bongkos Malakun berkata, langkah tersebut perlu untuk keamanan dan kestabilan rakyat berbilang kaum di negara ini.

‘‘Sudah tiba masanya kita, masyarakat Kristian khususnya Katholik membuat penilaian kepada keadaan sekarang demi keselamatan dan ketenteraman awam supaya dengan senang hati menggugurkan perkataan Allah untuk menenangkan saudara Islam kita.

‘‘Daripada terus mendesak hak untuk menggunakan perkataan Allah adalah lebih baik jika Katholik hanya menggunakan perkataan ‘Tuhan’ atau ‘Tuhan Yang Maha Kuasa’.[selanjutnya]

Ekorannya;....
Zaki sokong penuh saranan Presiden Majlis Jaksa Pendamai Malaysia
11th January, 2010
KENINGAU: Naib Ketua Belia Usia Negeri Sabah, Mohd Zaki Laumin, menyokong penuh saranan Presiden Majlis Jaksa Pandamai Malaysia, Datuk Seri Panglima Clarence Malakun supaya rela menggugurkan perkataan Allah, bagi menjaga perasaan masyarakat Islam di negara ini.

“Kita hidup dalam sebuah negara yang paling aman, dan tidak perlu bagi kita untuk terlalu emosi dalam sensitiviti agama,” katanya.

Clarence dalam satu kenyataan yang diterbitkan oleh hampir kesemua akhbar tempatan di negeri ini, dipetik sebagai berkata;  “Orang Kristian sepatutnya faham masyarakat Islam marah kerana perkataan ‘Allah’ telah digunakan di Malaysia sejak azali lagi dan ia juga merujuk kepada Tuhan bagi Islam’.[selanjutnya]

Related;
1. Luahan-pengamal-agama-kristian-mengenai........
2. bravo-Datuk-Clarence-Bongkos-Malakun. 

No comments: